vrijdag 9 juni 2017

'Te vroeg om te spreken over lidmaatschap NAVO'

Het is nog te vroeg voor Oekraïne om het lidmaatschap van de NAVO aan te vragen. Dat heeft president Petro Porosjenko vanmiddag gezegd op een gezamenlijke persconferentie na afloop van een gesprek dat hij in Charkiv had met de Litouwse president Dalia Grybauskite. Eerst moet er hard aan gewerkt worden om te voldoen aan de toelatingseisen die de NAVO stelt - en die in grote lijnen gelijk zijn aan die voor de Europese Unie, ook een grote wens van Porosjenko.

''We moeten het niet hebben over het lidmaatschap van de NAVO of dat van de EU, maar de vraag is hoe we kunnen voldoen aan de toelatingseisen die deze verdragsorganisaties stellen aan nieuwe lidstaten'', aldus Porosjenko.

Hijzelf streeft naar het lidmaatschap van de NAVO in 2020, maar hij heeft ook al beloofd dat er eerst een referendum komt waarin de Oekraïense bevolking zich kan uitspreken over de wenselijkheid daarvan. Opiniepeilingen hebben de laatste jaren aangetoond dat de steun voor aansluiting bij de NAVO net iets boven de 50 procent ligt, maar wel met een stijgende tendens.

Het parlement nam gisteren een wetsvoorstel aan waarin het voornemen is vastgelegd om op termijn lid te worden van de NAVO. Minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken noemde Oekraïne vervolgens ''de oostflank van de NAVO''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten