woensdag 14 juni 2017

Rusland noemt VN-rapport 'politiek gemotiveerd'

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken noemt het rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties over de situatie in Oost-Oekraïne ''politiek gemotiveerd'' en ''illegaal''. In een verklaring naar aanleiding van het gisteren gepubliceerde rapport zegt het ministerie dat ''een aantal hoofdstukken daarvan alleen maar bedoeld zijn om de regering in Kyiv schoon te praten waar het gaat om misdrijven tegen de eigen bevolking''.

In het rapport wordt niet alleen melding gemaakt van meer dan 10.000 doden in de drie jaar dat het oorlogsconflict in de Donbas nu al duurt, maar ook van een forse toename van het aantal burgerdoden. Ook wordt aandacht besteed aan het onwettig vasthouden en zelfs martelen van gevangenen door zowel de separatisten als de Oekraïense autoriteiten.

Het Russische ministerie zegt het volstrekt oneens te zijn met het deel van het rapport van de Verenigde Naties ''waarin vermeende overtredingen van de mensenrechten en de internationale regels aan de orde worden gesteld'' betreffende de bevolking van de door Rusland geannexeerde Krim. De VN eiste eerder al dat het door de Russische autoriteiten aan de Mejis (een adviesraad) van de Krimtataren opgelegde verbod zou intrekken, wat tot heden niet is gebeurd.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten