zondag 25 juni 2017

Justitie wil Timosjenko niet opnieuw gaan berechten

Er is geen sprake van dat Joelia Timosjenko nogmaals voor de rechter moet verschijnen voor het afsluiten van het voor Oekraïne zo desastreus uitgepakte gascontract met het Russische Gazprom. ''Niemand kan tweemaal voor hetzelfde worden berecht in dit land'', was de duidelijke vaststelling van procureur-generaal Joeri Loetsenko, de hoogste baas van het Openbaar Ministerie, gisteren tijdens een persconferentie.

Timsojenko ondertekende als premier in januari 2009 een tienjarig contract met Gazprom waarin was vastgelegd dat het Oekraïense staatsbedrijf Naftogaz met een hogere prijs voor het Russische aardgas dan de marktprijs en tegen een verplichte minimum afname. Onder president Viktor Janoekovitsj werd Timosjenko in november 2011 tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld omdat zij eigenmachtig zou hebben gehandeld, zonder de instemming van toenmalig president Viktor Joestsjenko en haar kabinet. Timosjenko heeft steeds volgehouden dat zij geen andere keus had: zonder het contract zouden Oekraïne en grote delen van Europa middenin de winter zonder aardgas komen te zitten.

De leider van de Moederlandpartij zat twee jaar van haar straf uit, want ze werd direct na de machtswisseling in februari 2014 vrijgelaten. Nadat onlangs de arbitragecommissie van de Kamer van Koophandel in Stockholm oordeelde dat het contract uit 2009 in feite een wurgcontract was, gingen opnieuw stemmen op om Timosjenko strafrechtelijk te vervolgen.

De parlementsfractie van het Blok-Porosjenko wil haar nog wel in het parlement ter verantwoording roepen, maar voor de rechter komt Timosjenko niet opnieuw. Daar is procureur-generaal Loetsenko duidelijk over. Hij maakt overigens ook deel uit van president Porosjenko's partij en zijn echtgenote is zelfs woordvoerder van de president in het parlement.

Ook persoonlijk heeft Loetsenko nog wel een appeltje te schillen met Timosjenko. ''Ik herinner me maar al te goed de luide beschuldigingen van haar aan mijn adres en die van mijn vrouw. Wij zouden alleen maar benoemd zijn om haar dwars te zitten. Desondanks verklaar ik hierbij dat niemand tweemaal voor hetzelfde feit veroordeeld kan worden. Er komt geen nieuwe rechtszaak tegen Timosjenko vanwege het gascontract.''

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten