donderdag 15 juni 2017

Peiling: Timosjenko populairder dan Porosjenko

Joelia Timosjenko, de leider van de Moederlandpartij, maakt de meeste kans als er nu presidentsverkiezingen zouden zijn. Een peiling van het bureau Rating wijst namelijk uit dat zij in de tweede ronde 32 procent van de Oekraïners krijgt, tegen 24 procent voor zittend president Petro Porosjenko.

Tegelijkertijd geeft 30 procent van de ondervraagden aan niet te gaan stemmen en is 14 procent er nog niet uit welke kandidaat hun voorkeur heeft. De presidentsverkiezingen zijn overigens pas in het voorjaar van 2019.

In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen zou de voorsprong van Timosjenko op Porosjenko aanzienlijk kleiner zijn, namelijk 15,2 tegen 11,6 procent. Oleh Liasjko van de Radicale Partij en Joeri Bojko van het Oppositieblok krijgen elk 8,5 procent achter zich, Vadim Rabinovitsj (ex Oppositieblok, nu Voor het Leven) 7,8 procent, Anatoli Gritsenko (onafhankelijk) 7,2 procent, Andrej Sadovi (Zelfhulp) 6,6 procent, Oleh Tiachnibok (Svoboda), Dmitro Jarosh (ex Rechtse Sektor) 2,5 procent en premier Vladimir Hrojsman (2,5 procent).

Als Porosjenko het in de tweede ronde zou moeten opnemen tegen Liasjko, dan 27 procent de zittende president steunen en 23 procent de leider van de Radicale Partij. Zou Bojko Porosjenko's tegenstander zijn, dan zouden ze elkaar dicht op de huid zitten met 28 tegen 2 procent.

Zouden Timosjenko en Sadovi het tegen elkaar opnemen in een tweede ronde, dan zou 31 procent de leider van de Moederlandpartij steunen en 23 procent de leider van Zelfhulp (en burgemeester van Lviv). Het verschil zou groter zijn als het ging tussen Timosjenko en Liasjko, met 33 tegen 21 procent. Timosjenko tegen Bojko zou en uitslag van 36 tegen 28 procent opleveren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten