zaterdag 24 juni 2017

Gouverneur grijpt in, huisvuil Lviv in twee weken weg

Gouverneur Oleh Sinjoetka van de provincie Lviv heeft beloofd dat 6.500 ton huisvuil uit de stad Lviv binnen twee weken  wordt opgehaald en op meerdere plekken in de provincie wordt opgeslagen. De werkzaamheden zouden vandaag beginnen . Om er voor te zorgen dat het afval zich niet opnieuw ophoopt, moeten er dagelijks nieuwe transporten plaats hebben. De 732.000 inwoners van Lviv produceren elke dag 600 ton afval.

Sinjoetka zegt in een interview met tv-zender 112 dat er twee opties zijn: het stadsbestuur van Lvlv draagt de zorg voor de huisvuilverwerking definitief over aan de provincie, of ze doet dat tijdelijk en neemt de boel weer over als de achterstand bij het ophalen en afvoeren van het huisvuil is weggewerkt.

In mei vorig jaar was er een grote brand op een vuilstortplaats nabij de stad, waarbij vier brandweerlieden om het leven kwamen. Sindsdien weet de gemeente niet echt weg met het huisvuil. Er zijn plannen in de maak voor een huisvuilverbrandinstallatie, maar het kan nog wel twee jaar duren voordat die in bedrijf komt.

De huisvuilproblematiek is niet alleen een logistiek probleem, maar ook onderdeel van een politieke strijd tussen enerzijds de regeringspartij Blok-Porosjenko en het kabinet en anderzijds het door Andrii Sadovi geleide gemeentebestuur en de door deze burgemeester geleide oppositiepartij Zelfhulp. Het Blok-Porosjenko vindt dat Sadovi moet aftreden als burgemeester van Lviv omdat hij de problemen van deze stad niet de baas kan.

Twee parlementsleden van Zelfhulp besloten enkele dagen geleden in hongerstaking te gaan om de eis dat het kabinet het huisvuilprobleem van Lviv oplost kracht bij te zetten. Oksana Sirojid werd vanmorgen met hartklachten opgenomen in een ziekenhuis en vanmiddag lieten Oleh Berezjoek en Taras Pastoech weten dat ook zij hun hongerstaking beëindigen. Ze willen namelijk morgenmiddag in Lviv zijn als daar een betoging wordt gehouden onder aanvoering van burgemeester Sadovi.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten