Voormalig premier Joelia Timosjenko moet zich alsnog verantwoorden voor haar handtekening onder een voor Oekraïne bijzonder nadelig gascontract in januari 2009. Niet voor de rechter, maar in het parlement. Dat heeft president Petro Porosjenko gisteren gezegd in een commentaar op de uitspraak van de arbitragecommissie in Stockholm die het gascontract omschrijft als een wurgcontract.
Timosjenko heeft steeds gezegd dat zij geen keus had. Er waren twee gasconflicten tussen Oekraïne en Rusland. Begin 2006 sloot het Russische Gazprom de gastoevoer af, waardoor ook een aantal Oost-Europese landen zonder aardgas kwamen te zitten. Datzelfde dreigde in januari 2009.
Om dit onheil af te wenden, zette Timosjenko haar handtekening onder een contract voor tien jaar, waarbij Oekraïne zich verplichtte een veel hogere prijs te betalen dan andere landen en bij een verplichte afname van 52 miljard kubieke meter aardgas. Het zou Oekraïne nog duur komen te staan, en haar persoonlijk ook.
Toenmalig president Viktor Joestsjenko verweet zijn premier dat zij zonder zijn instemming en die van haar kabinet had gehandeld en Joestsjenko's opvolger Viktor Janoekovitsj sleepte haar voor de rechter. In een rechtszaak die algemeen als politiek gemotiveerd werd gezien, werd Timosjenko in oktober 2011 tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. Daarvan zat ze er ruim twee jaar uit, want bij de machtswisseling in februari 2014 werd zij vrijgelaten.
Daarmee is voor de huidige president Porosjenko de kous nog niet af. Timosjenko, al weer drie jaar fractievoorzitter van de Moederlandpartij in het parlement, moet alsnog verantwoording afleggen. ''En dan heb ik het niet over een strafrechtelijke procedure, want daarover heb ik niets te zeggen. Daarvoor hebben we andere instanties. Ik doel op politieke verantwoording voor haar besluit van destijds dat het land op de knieën heeft gekregen, zoals de internationale arbitragecommissie heeft aangetoond.''
Oekraïne heeft nooit de contractueel vastgelegde 52 miljard kubieke meter aardgas afgenomen, maar er wel voor betaald. ''Die handtekening zetten was een onverantwoordelijke zet'', aldus Porosjenko. Hij staat daarin niet alleen met deze opvatting. De parlementsfractie van het Blok-Porosjenko heeft de organisaties voor corruptiebestrijding opgeroepen om onderzoek te doen naar de gang van zaken rond het gascontract van 2009.
Fractievoorzitter Artur Herasimov van het Blok-Porosjenko riep eerder deze week de defensiecommissie en de commissie voor corruptiebestrijding van het parlement gevraagd om Timosjenko ter verantwoording te roepen wegens ''hoogverraad en corruptie''.
Het oprakelen van de gang van zaken rond het gascontract van 2009 lijkt overigens een politiek doel te hebben. Timosjenko heeft al meerdere keren gepoogd president te worden. In het voorjaar van 2019 zijn er weer presidentsverkiezingen, waarvoor zij zich ongetwijfeld kandidaat zal stellen.
Achtergrondinformatie over de gasconflicten is hier te lezen.
Bron: Interfax
Geen opmerkingen:
Een reactie posten