zaterdag 10 juni 2017

'Biometrisch paspoort beter dan visum Rusland'

In plaats van de invoering van visumplicht voor Russische bezoekers zou Oekraïne voortaan een biometrisch paspoort van ze kunnen eisen. Dit voorstel komt van Irina Herasjtsjenko, vice-parlementsvoorzitter en de Oekraïense vertegenwoordiger voor humanitaire zaken bij het vredesoverleg in Minsk.

''Het lijkt me in de eerste plaats goed vanuit het oogpunt van onze nationale veiligheid. Een biometrisch paspoort is een extra controle op wie er binnen komt, of zo iemand al eens illegaal op de Krim of in de Donbas is geweest, en of iemand voor komt in een database van gezochte personen'', aldus Herasjtstjenko.

Zij sluit de invoering van de visumplicht voor Rusland niet uit, ook al dreigt Rusland dan hetzelfde te doen voor Oekraïne. ''Als het nodig is voor onze veiligheid, dan gaan we dat doen. Maar voor nu is de verplichting van een biometrisch paspoort het beste plan.''

De Europese Unie stelt voor Oekraïners na de afschaffing van de visumplicht morgen het bezit van een biometrisch paspoort verplicht. Zonder zo'n paspoort moeten ze alsnog een visum aanvragen om het Schengengebied binnen te gaan.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten