dinsdag 20 juni 2017

Parlementsleden in hongerstaking voor Lviv

Uit boosheid om het uitblijven van een oplossing voor het afvalprobleem waarmee de stad Lviv al maanden worstelt, zijn de parlementsleden Oleh Berezjoek en Oksana Sirojid van de partij Zelfhulp in hongerstaking gegaan. Fractievoorzitter Berezjoek deed dat gisteren al, Sirojid kondigde dat vanmorgen aan in het parlement.

Huisvuil vormde al langer een probleem voor Lviv, maar na een grote brand afgelopen zomer op de belangrijkste stortplaats in de omgeving kan de stad al helemaal niet meer van het huisvuil af komen. Dagelijks produceren de 732.000 inwoners zo'n 600 ton huisvuil. Pogingen faalden om het huisvuil elders in de regio, maar ook ver daarbuiten. Het stadsbestuur heeft de regering al tot tweemaal toe om hulp gevraagd, maar die is tot dusver niet geboden. Ook op het verzoek om de noodtoestand voor Lviv uit te roepen, is nog niet gereageerd.

Vandaar het wat hopeloze gebaar van Berezjoek en Sirojid, partijgenoten van burgemeester Andrej Sadovi. Zij eisen het ontslag van de gouverneur van de westelijke provincie Lviv ''omdat die de inwoners van Lviv heeft vernederd met zijn foute beslissingen''.

Zelfhulp, waarvan Sadovi de leider is, ligt moeilijk bij de regering. Na de parlementsverkiezingen van oktober 2014 maakte Zelfhulp aanvankelijk deel uit van de regeringscoalitie, maar al na een paar maanden koos de partij voor de oppositie. Dat verklaart ook de reactie van het regerende Blok-Porosjenko, die vanmorgen eiste dat burgemeester Sadovi van Lviv aftreedt als hij er niet snel in slaagt om het afvalprobleem zelf op te lossen.


Bron: 112, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten