donderdag 22 juni 2017

Waarnemers OVSE 'verkeren in shock' na aanval

De waarnemers van de OVSE die eergisteren werden aangevallen en bedreigd in de stad Jasinoevata zijn lichamelijk weliswaar ongedeerd, maar mentaal hebben ze het moeilijk. ''Ze zijn geschokt'', zegt Alexander Hug, plaatsvervangend hoofd van de waarnemersmissie van de OVSE in Oost-Oekraïne. Zijn team wordt geregeld geïntimideerd, stelt hij in een interview met de Deutsche Welle.

Hug roept zowel de pro-Russische rebellen als de Oekraïense autoriteiten op om er voor te zorgen dat de waarnemers veilig en ongehinderd hun werk te laten doen. Ook wil hij dat de gemaskerde mannen die de waarnemers in Jasinoevata bedreigden worden opgepakt en voor de rechter gebracht. Jasinoevata ligt in het door de separatisten bezette gebied van de provincie Donetsk.

De separatisten zeggen dat zij gisteren de daders hebben opgepakt. Het zouden Oekraïners zijn, aldus de separatisten, want ze reden in een auto met een Oekraïens kenteken. De aanval op de waarnemers zou een provocatie zijn.

Het zijn echter de separatisten die voortdurend kritiek hebben op de OVSE'ers omdat die partijdig zouden zijn. Doni News, het nieuwsagentschap van de separatisten, meldt vanmorgen bijvoorbeeld dat waarnemers van de OVSE ''opzettelijk'' de verkeerde richting hebben gemeld van waaruit het dorp Stjastia is beschoten.

Bronnen: 112, Doni News

Geen opmerkingen:

Een reactie posten