zondag 11 juni 2017

Timosjenko: visumplicht Rusland en 'Minsk' stoppen

Als er een voorstel komt om de visumplicht voor Rusland in te voeren, dan zal de Moederlandpartij dat steunen. Fractievoorzitter Joelia Timosjenko zei dat gisteren op een persconferentie in Charkiv. Ze zei te verwachten dat het parlement er binnen twee weken over gaat praten. Het voornemen zingt al geruime tijd rond in de Oekraïense politiek.

Overigens kwam er eergisteren vanuit het regerende Blok-Porosjenko een heel ander plan, namelijk om in plaats van de visumplicht het hebben van een biometrisch paspoort verplicht te stellen. Dat zou al een veel beter inzicht geven in wie vanuit Rusland Oekraïne binnen wil komen.

Oppositieleidster Timosjenko zei gisteren ook dat zij niet meer gelooft in de vredesonderhandelingen van de zogenoemde Contactgroep in de Wit-Russische hoofdstad Minsk. Ze wil er mee stoppen en gaan onderhandelen met de presidenten van de ondertekenaars van het Verdrag van Boedapest uit 1994 waarbij Oekraïne z'n kernwapens afstond in ruil voor een veiligheidsgarantie.

De ondertekenaars destijds waren behalve natuurlijk Oekraïne Rusland, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten. Frankrijk en China ondertekenden destijds ook, maar gaven minder veiligheidsgaranties aan Oekraïne dan de andere drie landen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten