dinsdag 20 juni 2017

Oppositieblok tegen staat van beleg in Donbas

Het Oppositieblok is tegen het omzetten van de antiterroristische actie (ATO) tegen de pro-Russische separatisten in een staat van beleg, omdat dit ten koste gaat van de rechten van de inwoners van de oostelijke provincies Donetsk en Loehansk.

Ook wil het Oppositieblok dat over een eventuele invoering van de staat van beleg met verregaande bevoegdheden voor het Oekraïense leger de instemming nodig is van de Normandische Vier, het overleg van Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk over Oost-Oekraïne.

''Wij steunen alle acties die leiden tot de-escalatie en het beëindigen van het conflict in de Donbas en het terugkeren van de bezette gebieden naar Oekraïne'', aldus parlementslid Serhi Liovotsjkin van het Oppositieblok, er aan toevoegend dat het plan om de staat van beleg uit te roepen een provocatie is richting de separatisten.

Komt er een staat van beleg (noodtoestand), dan zijn lokale verkiezingen in de Donbas voorlopig ook van de baan, constateert Liovotsjkin. Die verkiezingen vormen al langer een heikel punt bij de onderhandelingen, want de Oekraïense regering wil dat er pas verkiezingen komen als de rebellen de wapens neerleggen, het Russische leger zich in eigen land heeft teruggetrokken en Oekraïne weer de controle over de grens met het buurland weer volledig in handen heeft.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten