maandag 26 juni 2017

Waarschuwing voor provocaties rebellen Loehansk

De Oekraïense officieren die deel uitmaken van het coördinatiecentrum met de Russen voor Oost-Oekraïne waarschuwen voor mogelijke provocaties van de pro-Russische rebellen langs de frontlijn in de provincie Loehansk. ''Er is al een sabotageploeg van zes militanten opgepakt, maar dat is volgens ons slechts het begin'', aldus de officieren in een vanmorgen uitgegeven verklaring.

Zij waarschuwen voor een serieuze verslechtering van de situatie in de Donbas als de pro-Russische rebellen burgerdoelen gaan aanvallen om daar vervolgens het Oekraïense leger de schuld van te geven. Terwijl afgelopen zaterdag het zogeheten Oogstbestand in had moeten gaan, voerden de rebellen in Loehansk de aanvallen juist op in deze doorgaans rustige provincie.

Van een staakt-het-vuren was ook gisteren, net als zaterdag, weinig te merken. De rebellen vielen het leger 23 maal aan en daarbij raakte een Oekraïense soldaat gewond. In de omgeving van Marioepol bleef het ditmaal nagenoeg rustig. Net na middernacht werd een antitankgranaat afgevuurd nabij het dorp Pavlopil.

In de omgeving van Donetsk waren twaalf aanvallen, met name in de omgeving van de stad Avdiivka en het dorp Kamjanka. De rebellen schoten daar met granaatwerpers en geweren. 's Middags was er ook nog een aanval met 82 millimeter mortieren op de versterkte legerposities bij Kamjanka. 's Avonds werden de versterkte legerposities bij de dorpen Loehanske en Zajtseve aangevallen met pantserwagens. De soldaten bij Verchniotoretske kregen te maken met zware machinegeweren en een sluipschutter.

Uit de provincie Loehansk werden tien aanvallen van de rebellen gemeld, vooral met mortieren. 's Avonds werd met 82 en 120 millimeter mortieren geschoten op de legerposities bij het dorp Trojtske, en met 82 millimeter mortieren op de soldaten bij Sjtsjastia, Katerinivka en Zhovte. Ook vuurden de rebellen antitankraketten af op de soldaten bij Novozvanivka en zware machinegeweren op die bij Novo-Oleksandrivka. De soldaten bij het stadje Popasna kregen te maken met geweervuur.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten