zondag 25 juni 2017

Rode Kruis wil veiligheidszones rond waterzuivering

Het Internationale Rode Kruis wil dat er veiligheidszones komen rond een aantal waterzuiveringen en pompstations voor de watervoorziening langs de frontlijn in Oost-Oekraïne, maar door wantrouwen bij zowel de pro-Russische rebellen als het Oekraïense leger tegenover elkaar is het daar nog niet van gekomen. De strijdende partijen zouden hun manschappen en wapens daar weg moeten halen en er ook voor zorgen dat er geen doelen daar worden beschoten.

Woordvoerder Alain Aeschlimann van het Rode Kruis waarschuwt in de krant Dzerkalo Tizhnja andermaal voor een ecologische ramp. ''Er liggen grote voorraden chloor opgeslagen bij de waterzuiveringen Donetsk en Verchniokalmjoeska die worden gebruikt om het kraanwater te zuiveren. Als een opslagtank met chloor door een granaat wordt getroffen, dan is het leed niet te overzien. Er kan zich een chloorwolk vormen die, afhankelijk van de windrichting, in de dichtbevolkte gebieden in de nabijheid de gezondheid van honderdduizenden mensen kan aantasten.''

De veiligheidszones zouden niet alleen deze twee waterzuiveringen moeten betreffen, maar ook de hoofdleidingen en in de omgeving van Zolote en Pervomajsk het derde pompstation en de leiding naar de twee waterzuiveringen bij Horlivka en tenslotte ook de omgeving van Petrovski, waar het nog te zuiveren water vandaan moet komen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten