maandag 26 juni 2017

Marcron wil 'Normandische' leiders weer bijeen

De Franse president Emmanuel Macron wil het Normandische format nieuw leven inblazen om een einde te maken aan het conflict in Oost-Oekraïne. Hij zei dit vanmiddag na afloop van een onderhoud met de Oekraïense president Petro Porosjenko in Parijs. Macron wil niet alleen dat er weer een overleg komt van de leiders van Rusland, Oekraïne, Duitsland en Frankrijk, maar dat ook de OVSE mee praat.

Het komende overleg is nog deze maand, mogelijk begin volgende maand in Normandië. Op 6 en 7 juli is er een G20-conferentie in Hamburg, waar de leiders van drie van de vier landen (Oekraïne niet) elkaar treffen.

Het is al weer geruime tijd geleden dat de drie presidenten en de Duitse bondskanselier elkaar persoonlijk spraken over Oost-Oekraïne. Wel is er telefonisch overleg geweest en hebben de vier ministers van Buitenlandse Zaken elkaar gesproken.

President Petro Porosjenko spreekt in Parijs niet alleen zijn Franse ambtgenoot Macron, maar ook premier Edouard Philippe en parlementsvoorzitter Gerard Larcher.

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten