maandag 19 juni 2017

Toertsjinov wil staat van beleg invoeren in Donbas

Oleksandr Toertsjinov, de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad heeft een concept-wetsvoorstel voor een andere aanpak van het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne voorgelegd aan de parlementsfractie van het Volksfront. Dat meldt tv-zender Hromadske. Toertsjinov gaf afgelopen week al te kennen dat hij af wil van wat nu nog wordt omschreven als de antiterroristische actie (ATO) tegen de pro-Russische separatisten.

De Oekraïense wetgeving kent twee mogelijkheden om gewapenderhand in te grijpen. De ene is de antiterroristische actie, de andere de staat van beleg (noodtoestand) waarbij de legerleiding alle bevoegdheden naar zich toetrekt om adequaat te kunnen opereren.

Toertsjinov vindt het tijd worden om afscheid te nemen van de antiterroristische actie en te accepteren dat sprake is van een oorlogstoestand, in zijn ogen veroorzaakt door een Russische bezetting van delen van de provincies Donetsk en Loehansk. De secretaris, die de leiding heeft van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad, wil ook dat een plan wordt opgesteld om de Donbas te bevrijden.

Hij wil dat president Petro Porosjenko meer bevoegdheden krijgt om het Oekraïense leger en de veiligheidsdiensten aan te sturen. Ook moet er volgens Toertsjinov een operationeel hoofdkwartier worden opgezet dat uitgebreide bevoegdheden krijgt om de strijd aan de gaan met de separatisten en het Russische leger in de Donbas.

Of het zover komt, is nog maar de vraag. ''Het is nog maar een concept wetsvoorstel. We discussiëren er over of dit de juiste aanpak is'', verklaarde parlementsvoorzitter Andri Paroebi, die aanwezig wasbij de presentatie van het voorstel aan het Volksfront. Deze fractie steunt het regerende Blok-Porosjenko in het parlement. Toertsjinov zelf staat dicht bij president Porosjenko, evenals trouwens parlementsvoorzitter Paroebi.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten