donderdag 15 juni 2017

Poetin: 'Rusland wil zich eigenlijk helemaal niet met Oekraïne bemoeien'

De Russische president Vladimir Poetin zei vanmiddag tijdens zijn jaarlijkse, strak geregisseerde vragenuurtje op de Russische televisie en radio dat zijn regering probeert zich niet te bemoeien met binnenlandse zaken aangaande Oekraïne. ''En het is niet onze gewoonte om anderen met zwarte verf te besmeuren'', antwoordde hij op de vraag 'Waarom hebt u ons verlaten?' van ene Dmitro uit de Oekraïense hoofdstad Kyiv.

Poetin voegde er aan toe dat hij zich liefst niet met Oekraïne wil bemoeien om te voorkomen dat zijn land wordt meegezogen in de ontwikkelingen in het buurland. Een opvallende uitspraak, aangezien er afdoende bewijzen zijn dat Rusland zich wel degelijk met de gang van zaken in Oekraïne bemoeit. Niet alleen door de pro-Russische separatisten te steunen met een onafzienbare stroom van (zware) wapens, maar ook door Russische troepen actief mee te laten vechten met de rebellen in een strijd die al meer dan 10.000 mensenlevens heeft gekost.

De Russische president noemde de sancties tegen zijn land onontkoombaar, want ook zonder de annexatie - voor Rusland: de aansluiting bij Rusland - van de Krim zouden er sancties zijn opgelegd. Er zou simpelweg een andere aanleiding zijn gevonden, aldus Poetin. ''De geschiedenis van ons land toont aan dat we al altijd al door sancties zijn getroffen. Niet alleen ten tijde van de Sovjet-Unie, maar lang daarvoor al.''

Bronnen: Unian, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten