zaterdag 17 juni 2017

Veel extra geld voor verbetering primaire zorg

Het is de bedoeling dat de overheid de komende jaren veel extra geld uitgeeft aan de primaire gezondheidszorg. Daar is dit jaar 55,5 miljard hrivna (1,9 miljard euro) voor beschikbaar, maar dit moet over drie jaar 81,2 miljard hrivna (2,8 miljard euro) zijn geworden. Een huisartsenpraktijk krijgt 450 hrivna (15,48 euro) per patiënt per jaar uitgekeerd. Uitgangspunt is dat een gemiddelde praktijk rond de 2.000 patiënten telt.

Tegelijkertijd krijgt elke Oekraïner de vrijheid om van huisarts te veranderen als die hem of haar niet bevalt, zodat een goede huisarts meer kan verdienen dan een slechte. ''We gaan er voortaan van uit dat het geld de patiënt volgt en niet andersom'', zegt onderminister Pavlo Kovtonjoek van Gezondheidszorg. Hij voegt er aan toe dat de patiëntenvergoeding voor de huisartsen op het platteland en bergachtige streken iets hoger zal zijn, omdat het daar moeilijker is om een bloeiende praktijk op te zetten.

De vergoeding voor de primaire gezondheidszorg omvat het werk van de artsen en hun ondersteunen verpleegkundigen, verbandmiddelen, het voorschrijven van medicijnen en de belangrijkste medische onderzoeken. De hervorming van de gezondheidszorg moet een eind maken aan de situatie dat medische zorg gratis heet te zijn, maar dat er in de praktijk 'onder de tafel' toch gewoon voor moet worden betaald. Critici betwijfelen overigens of artsen daarvan straks af gaan zien.

De hervorming van het gezondheidsstelsel is overigens nog geen gelopen race. Het parlement moet er nog mee instemmen. President Petro Porosjenko heeft het parlement gisteren nog maar weer eens opgeroepen om haast te maken. Hij wil dat het wetsvoorstel voor het begin van het zomerreces op 10 juli wordt aangenomen.

''Het huidige systeem stamt nog uit de tijd van de Sovjet-Unie. We hebben het al meer dan een kwart eeuw in stand gehouden, ook al voldoet het systeem al lang niet meer aan de hedendaagse realiteit. We hebben verandering nodig en wel meteen'', zei Porosjenko gisteren op de nationale Dag van de Gezondheidszorg.

Bronnen: Ukraine Crisis Media Center, Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten