dinsdag 13 juni 2017

In drie maanden 36 burgerdoden, 157 gewonden

In drie maanden tijd zijn 36 burgers gedood bij gevechten tussen de pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger. Nog eens 157 burgers hebben verwondingen opgelopen tussen half februari tot half mei. In een vandaag verschenen rapport van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties wordt ook vastgesteld dat in Oost-Oekraïne sinds half april 2014 tenminste 10.090 doden zijn gevallen. Onder hen 2.777 burgers.

Ook zouden er tenminste 23.966 gewonden zijn, terwijl 1,6 miljoen Oekraïners op de vlucht zijn gegaan voor het oorlogsgeweld. In het rapport wordt ook gesteld dat dit geweld in de afgelopen tijd weer in hevigheid is toegenomen en dat het aantal burgerslachtoffers tussen half februari en half mei met 48 procent is toegenomen ten opzichte van de drie maanden daarvoor.

De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten constateert verder dat nog altijd veel mensen onder slechte omstandigheden worden vastgehouden en zelfs gemarteld. Dat zou zich aan weerskanten van de frontlijn voordoen, maar toch vooral aan de kant van de separatisten. Verder wordt in het rapport verontrusting uitgesproken over het feit dat ook na drie jaar nog geen daders van het doodschieten van demonstranten van Majdan en van de ongeregeldheden in Odessa voor de rechter zijn gebracht.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen:

Een reactie posten