donderdag 22 juni 2017

OM wil vijf parlementsleden vervolgen om smeergeld

Het Openbaar Ministerie heeft bij het parlement een verzoek ingediend om vijf leden hun parlementaire onschendbaarheid af te nemen, zodat zij strafrechtelijk vervolgd kunnen worden. Het gaat om Andrii Lozovoj (Radicale Partij), Oles Dovhi (Wil van het Volk), Jevhen Dejdej en Maksim Poljakov (allebei Volksfront) en Borislav Rozenblat (Blok-Porosjenko).

Rozenbalt wordt er van verdacht dat hij voor 280.000 dollar aan smeergeld heeft aangenomen. Eerder deze week werd een lijfwacht van het parlementslid opgepakt door het anticorruptiebureau NABOe die 200.000 dollar bij zich had. Dit geld zou bedoeld zijn geweest voor Rozenblat en Poljakov. Beide ontkennen; zij noemen het ''een provocatie''.

Het parlementslid Lozovoj zou een niet correcte e-declaratie van zijn inkomsten en bezittingen hebben ingediend, terwijl Dovhi in verband wordt gebracht met grondzwendel in de tijd dat hij deel uitmaakte van het stadsbestuur van Kyiv. Dedej zou zich met 235.000 dollar op illegale wijze hebben verrijkt, aldus het Openbaar Ministerie.

Het is een publiek geheim dat menig parlementslid zich gemakkelijk laat omkopen. Dat was zo in het verleden en die praktijken zijn nog altijd niet van de lucht, ondanks de toegenomen aandacht voor corruptiebestrijding. Er zijn foto's en zelfs videobeelden van parlementsleden die zelfs in de bankjes in de plenaire vergaderzaal stiekem geld aannemen.

Bronnen: Interfax, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten