zaterdag 17 juni 2017

Douane: 13.000 Oekraïners reisden al visumvrij

De grote stroom van Oekraïners die visumvrij naar Europa reizen valt mee - of tegen, net hoe je het bekijkt. In bijna een week tijd passeerden13.000 Oekraïners met hun nieuwe biometrische paspoort de grens, aldus de douane vanmorgen. Met het weekeinde voor de deur nam het aantal reizigers overigens toe, want in de afgelopen 24 uur reisden 4.000 personen visumvrij af. Sinds zondag is slechts aan 17 Oekraïners de toegang geweigerd; voor het merendeel mensen die eerder de maximale verblijfsduur van hun visum hebben overschreden.

Driekwart reisde met auto of trein, een kwart nam het vliegtuig. De grensovergangen naar Polen en Hongarije waren het drukst. In totaal reisden 365.000 Oekraïners af naar de EU, in het bezit van een (werk)visum. Velen van hen werken in Polen.

Het is trouwens voor veel Oekraïners onbetaalbaar om naar de EU te reizen, aangezien ze een flink bedrag op zak moeten hebben voor hun levensonderhoud daar. Een verblijf in buurland Hongarije gaat nog we met 3 euro per persoon per dag, maar voor Nederland geldt dat ze per verblijfsdag 34 euro bij zich moeten hebben.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten