woensdag 21 juni 2017

Twee minuten handen schudden. 'That's all, folks!'

Trump ontvangt Porosjenko. Foto: Witte Huis.
Het waren slechts twee minuten, maar de Oekraïense president Petro Porosjenko was er méér dan tevreden mee. Het was hem immers gelukt om Donald Trump de hand te schudden in de Oval Office van het Witte Huis, voordat de Russische president Vladimir Poetin de kans kreeg om zijn visie op de annexatie van de Krim en het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne ten beste te geven. En die twee minuten, dat was meer dan wat de Duitse bondskanselier Angela Merkel kreeg toen ze half maart de Amerikaanse president bezocht...

''We hebben veel steun van de Verenigde Staten gekregen. Steun voor onze soevereiniteit, voor onze landsgrenzen en de onafhankelijkheid van ons land'', vertelde Porosjenko na afloop van zijn bezoek aan het Witte Huis aan journalisten.

Met vicepresident Mike Pence sprak Porosjenko over de strijd tegen de corruptie, de pogingen om het ondernemersklimaat te verbeteren en de onderhandelingen met het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

De Oekraïense president sprak samen met onder meer algemeen directeur Andrej Koboljev van Naftogaz met de Amerikaanse minister van Energie, Rick Perry. Zij kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat de Nord Stream 2, een tweede bypass van aardgas vanuit Rusland via de Baltische Zee naar Duitsland, ''een bedreiging'' vormt voor de energievoorziening van zowel Oekraïne als Europa.

Waarschijnlijk niet toevallig besloot de Amerikaanse regering gisteren, dus op de dag dat Porosjenko zowel Pence als Trump ontmoette, om nieuwe sancties op te leggen aan Rusland. Het gaat om 38 personen en bedrijven waarmee Amerikaanse bedrijven geen zaken meer mogen doen of die niet meer welkom zijn in de VS.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen:

Een reactie posten