woensdag 3 mei 2017

Gasverbruik huishoudens in vijf winters gehalveerd

Het gasverbruik door de Oekraïense huishoudens in de wintermaanden is in vijf jaar tijd bijna gehalveerd. Het gaat ruwweg om een een besparing van 16,5 miljard kubieke meter aardgas. In de winter van 2012-'13 was het gasverbruik nog 40 miljard, terwijl die in de afgelopen winter was gezakt tot 23,5 miljard kubieke meter.

Het is volgens journaliste Alla Jeremenko van de nieuwssite ZN.UA onmogelijk om te zeggen hoeveel aardgas elk huishouden heeft bespaard, aangezien een gasmeter nog altijd ontbreekt in veel woningen. Daarom moeten we het doen met de informatie die gasnetbeheeder Oekrtransgaz voorhanden heeft.

De belangrijkste drijfveer om minder aardgas te gebruiken ligt in de veel hogere prijs die de huishoudens de laatste anderhalf jaar zijn gaan betalen. Eén van de voorwaarden van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voor noodsteun aan Oekraïne was namelijk dat de overheidssubsidie van zo'n 45 procent van de werkelijke prijs van het aardgas van tafel moest. Sindsdien kunnen veel huishoudens de gasrekening niet meer betalen en hebben ze andere manieren moeten vinden om zich 's winters te warmen.

Bron: Censor.net

Geen opmerkingen:

Een reactie posten