zaterdag 20 mei 2017

Nieuwe ransomware-aanval begint in Oekraïne

In Oekraïne is opnieuw een ransomware-aanval gaande. Dit keer gaat het echter niet om WannaCry, maar om de malware genaamd XData. Dat blijkt nog veel besmettelijker dan WannaCry, zegt een beveiligingsonderzoeker van het MalwareHunterTeam tegenover Wired. Volgens de onderzoeker heeft de ransomware al voor drie keer zoveel infecties gezorgd als WannaCry in totaal behaalde in het land. Tot nu toe zijn er ongeveer honderd infecties geregistreerd, tegenover in totaal dertig infecties bij de WannaCry-aanval in heel Oekraïne.

Mocht de malware zich verder verspreiden, dan zouden de gevolgen groter kunnen zijn dan bij WannaCry. "Als het zich zo snel verspreidt in Oekraïne, is het niet onwaarschijnlijk dat het zich ook buiten het land gaat verspreiden", stelt de Duitse beveiligingsonderzoeker Matthias Merkel.

Volgens beveiligingsbureau Symantec zijn er ook een aantal meldingen uit Rusland gekomen over de aanval. Daarnaast zijn er een paar aanvallen gemeld in Duitsland en Estland. Het totale aantal besmettingen wereldwijd ligt volgens de laatste cijfers van het MalwareHunterTeam op 135 systemen.

Lees meer op NU.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten