donderdag 18 mei 2017

Oekraïne herdenkt deportatie Krimtataren in 1944

De deportatie van de Krimtataren in 1944 wordt vandaag herdacht in Oekraïne. Op 18 mei 1944 nam de leiding van de Sovjet-Unie het besluit om deze bevolkingsgroep onder dwang van het schiereiland naar Kazachstan, Tadzjikistan en afgelegen delen van Rusland te brengen. Het ging om 238.500 burgers, waarbij de gedemobiliseerde soldaten nog niet eens zijn meegeteld.

Naar schatting 46 procent van hen overleefde de deportatie niet. De helft van de slachtoffers waren kinderen. De Tataren mochten pas terug naar de Krim nadat Oekraïne zich onafhankelijk had verklaard. Oekraïne heeft de deportatie van de Krimtataren inmiddels als genocide aangemerkt. Met de deportatie werden de Krimtataren gestraft omdat zij zich volgens de leiding van de Sovjet-Unie niet hadden verzet tegen de bezetting door Nazi-Duitsland.

Om 12. 00 uur plaatselijke tijd zijn de slachtoffers van de deportatie herdacht met een minuut stilte. Ook luidden de klokken van alle kerken van de Oekraïense Orthodoxe kerk van het patriarchaat Kyiv gedurende vijf minuten. Om 16.00 uur voert de Nationale Opera een requiem uit. President Petro Porosjenko is daarbij aanwezig.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten