dinsdag 2 mei 2017

Merkel ontevreden over oplossing conflict Oekraïne

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft zich vandaag beklaagd over het moeizame verloop van een politieke oplossing voor de situatie in Oost-Oekraïne. Ze deed dat in een gesprek met de Russische president Vladimir Poetin in Sochi. Merkel houdt voor de beëindiging van het conflict vast aan de afspraken in het akkoord van Minsk, ondanks de minimale vorderingen. ''De realisatie schiet tekort, niet de overeenkomst.'' Ze wil nu eerst een eind aan de vijandelijkheden, waarna het volgens haar tijd wordt voor de politieke oplossing.

Ze klaagde dat het proces voor een politieke oplossing heel moeizaam verloopt en dat er slechts kleine stapjes worden gezet. Volgens haar is het nu echt nodig de Oekraïense regeringstroepen en de pro-Russische separatisten uit elkaar te houden en een wapenstilstand te bewerkstelligen. "Ik ben ervan overtuigd dat je ondanks enorme meningsverschillen, toch altijd moet blijven praten met elkaar", stelt Merkel. "Je moet praten, anders val je in een gat en vermindert het begrip voor elkaar."

De Duitse bondskanselier vindt het niet nodig om de waarnemers van de OVSE te vervangen door een vredesmacht van de Verenigde Naties. Oekraïne heeft daar eerder wel om gevraagd, maar het verzoek werd getorpedeerd door een Russisch veto in de Veiligheidsraad.

Ruim een week geleden werd een waarnemer van de OVSE gedood en raakten twee waarnemers gewond toen hun auto in het door de separatisten bezette gebied in de provincie Loehansk op een landmijn reed. De Oekraïense president Petro Porosjenko stelde vervolgens aan de Amerikaanse minister Rex Tillerston van Buitenlandse Zaken voor om het sturen van een vredesmacht onder de VN-vlag opnieuw te bekijken.

Bronnen: NU.nl, 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten