dinsdag 16 mei 2017

Database met alle slachtoffers van de Holodomor

Er komt een voor iedereen toegankelijke database met de namen van de slachtoffers van de Holodomor, de grote hongersnood van 1932-1933 die aan miljoenen het leven kostte in de Sovjet-Unie, vooral Oekraïners. Het plan voor de database werd vanmiddag gepresenteerd in het Nationaal Historisch Museum. De database moet komend najaar online komen in de aanloop naar de jaarlijkse herdenking van de Holodomor op de derde zaterdag in november.

Niet alleen is het de bedoeling dat er een alfabetisch overzicht van alle slachtoffers komt, maar dat ook iedere Oekraïner of Oekraïense familie zijn of haar verhalen, documenten, foto's en video's van de hongersnood kan publiceren op een eigen pagina. Ook historici leveren bijdragen aan de Holodomor-website.

Het initiatief komt van wiskundelerares Vera Anoesava uit de provincie Loehansk. Zij begon in 1984 met het interviewen van getuigen van de door Sovjetleider Josif Stalin moedwillig veroorzaakte hongersnood. Anoesava heeft al bijna 500 getuigenissen op papier gezet en ze is daar nog lang niet mee klaar.

Meer over de Holodomor is hier te lezen.


Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten