zaterdag 27 mei 2017

Oekraïne steekt ruim 10 miljard euro in wegennet

De slechte wegen blijven de gemoederen bezig houden. Niet alleen van de automobilisten die er gebruik van maken, maar ook op regeringsniveau. President Petro Porosjenko zei tijdens een werkbezoek aan Odessa dat verbetering van het Oekraïense wegennet één van zijn prioriteiten is ''omdat vrijwel elke Oekraïner zich er over opwindt'' en premier Volodimir Hrojsman kondigde eveneens gisteren aan dat hij zich er hoogstpersoonlijk van gaat vergewissen dat de geplande werkzaamheden ook daadwerkelijk worden uitgevoerd.

Vorig jaar werd ruim 88 miljoen hrivna uitgetrokken voor het verbeteren van de belangrijkste wegen. Dat was volstrekt onvoldoende, aangezien 95 procent van het wegennet in een erbarmelijke toestand verkeert. Dit jaar is er aanzienlijk meer geld beschikbaar, omdat president Porosjenko eerder een decreet uitvaardigde om de helft van alle inkomsten van de douane boven de begroting voor 2017 te besteden aan wegenonderhoud.

In de eerste vier maanden van dit jaar heeft dat al 4 miljard hrivna (1,4 miljard euro) opgeleverd. Daarvan is 1,2 miljard hrivna afkomstig uit Odessa, aldus Porosjenko. De president kon het niet laten om een sneer uit te delen aan de voormalige gouverneur Mikhail Saakasjvili, eens zijn medestander en nu een politieke concurrent. ''Geen woorden meer, maar daden'', aldus Porosjenko.

Premier Hrojsman zegt op zijn beurt dat er dit jaar al met al 30 miljard hrivna (10,1 miljard euro) beschikbaar is voor onderhoud en uitbreiding van het wegennet. Hij wil alle noodzakelijke besluiten in de komende dagen nemen, zodat de werkzaamheden op 1 juni kunnen beginnen.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten