vrijdag 19 mei 2017

Russisch-orthodoxe kerk woedend om nieuwe wet

Een nieuwe Oekraïense wet maakt de weg vrij voor Russisch-orthodoxe parochies om eenvoudig over te stappen naar het patriarchaat van Kiev. De wet is een slag in het gezicht van Rusland en de Orthodoxe Kerk van het Patriarchaat Moskou in Oekraïne, die beide vrezen dat nog meer kerken hun banden met Moskou gaan verbreken.

Moskougetrouwen verzamelden ruim 300.000 handtekeningen tegen de wetswijziging. Maar dat zal de wijziging niet beletten. De Russisch-orthodoxe bisschop Clement waarschuwt dat de toorn van God over Oekraïne zal neerdalen.

De voorbije drie jaar heeft al een veertigtal kerken, op initiatief van de eigen gelovigen, de banden met het patriarchaat van Moskou verbroken en de overstap gemaakt naar de Oekraïens-orthodoxe kerk. De nieuwe wet biedt hen nu legitimiteit en bescherming. De overstap is onder meer het gevolg van het feit dat het patriarchaat van Moskou openlijk zijn steun gaf voor de Russische annexatie in de Krim, die zij als haar bakermat beschouwt.

Volgens het Patriarchaat van Moskou en Rusland worden de kerken zonder meer door het Patriarchaat van Kiev in beslag genomen. Volgens bisschop Clement is de nieuwe wet ook strijdig met het internationaal recht. Hij hoopt op protest van de Organisatie voor Veiligheid en samenwerking in Europa (OVSE).

De Russisch-orthodoxe bisschop waarschuwt dat religie tot onderdeel wordt gemaakt van de oorlog met Rusland. Maar dat is feitelijk al veel langer het geval, zoals de aanvallen tegen katholieke priesters en geestelijken van het patriarchaat van Kiev in de Krim en de door rebellen gecontroleerde gebieden in Oost-Oekraïne bewijzen.

Het patriarchaat van Moskou reageert boos. Het veroordeeldt de gewelddadige inbeslagname van parochies. Patriarch Kyrill riep Rusland, Duitsland, Frankrijk en VN-secretaris Antonio Guterres, evenals secretaris Olav Fykse Tveit van de Wereldraad van Kerken op tot tussenkomst bij de Oekraïense overheid om de wetswijziging een halt toe te roepen. De patriarch spreekt over een hemeltergende schending van de mensenrechten en een aantasting van de godsdienstvrijheid.

Bron: Kerknet.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten