donderdag 18 mei 2017

Parlement trekt Wet van Savtsjenko weer in

Het parlement heeft de Wet van Savtsjenko ingetrokken. Daarvoor waren twee stemmingen nodig om een meerderheid te verkrijgen, iets wat wel vaker voor komt in het Oekraïense parlement. In de door het onafhankelijke parlementslid Nadia Savtsjenko ingediende wet - die eind december 2015 in werking trad - was vastgelegd dat iemands gevangenisstraf met terugwerkende kracht al bij zijn of haar arrestatie in gaat.

Elke dag in voorarrest geldt dan als twee dagen gevangenisstraf. Het zorgde er voor dat alleen al vorig jaar bijna 10.000 gevangenen vervroegd vrij kwamen. Onder hen een aantal zware misdadigers. De helft van de vervroegd vrijgelaten gevangenen is weer de fout in gegaan.

In november werd bekend dat twee van hen in de provincie Vinnitsja een nachtwaker bij een inbraak hadden gedood. Dat bracht de discussie over de (on)wenselijk van de Wet van Savtsjenko op gang, hetgeen vandaag dus heeft geresulteerd in aangepaste wetgeving waarbij een dag in voorarrest niet meer gelijk staat aan twee maar aan één als een verdachte schuldig wordt bevonden. Is de verdachte onschuldig bevonden, dan gelden nog steeds die twee dagen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten