zaterdag 13 mei 2017

Kabinet vindt rechtszaak MH17 tegen Oekraïne contraproductief

De Nederlandse regering zal nabestaanden van de MH17-ramp op dit moment niet steunen, als zij een rechtszaak beginnen tegen Oekraïne. Het kabinet is bang dat zo’n procedure de strafrechtelijke opsporing en vervolging van de daders van de aanslag kan hinderen. "Ik begrijp dat er ongeduld is'', zegt minister Stef Blok van Veiligheid en Justitie, maar hij geeft de voorkeur aan het strafrechtelijk onderzoek van het Nederlandse Openbaar Ministerie en andere betrokken landen.

In een besloten overleg dat de Stichting Vliegramp MH17 vorige maand had met minister Blok en premier Rutte, drongen nabestaanden er al op aan dat de verantwoordelijkheid van Oekraïne op de agenda moet blijven. Het kabinet geeft hen daarin gelijk in, maar vindt dat opsporing en berechtiging van individuele daders voorop staat.

Blok en Rutte hebben gewaarschuwd dat als de Nederlandse staat Oekraïne in dit stadium aansprakelijk stelt, de strafrechtelijke aanpak in gevaar kan komen. Zij hebben gezegd dat het 'contraproductief' kan werken, want Nederland werkt bij de opsporing namelijk samen met Oekraïne in het JIT, het Joint Investigation Team.

Meer bij RTL Nieuws

Geen opmerkingen: