vrijdag 19 mei 2017

Inreisverbod voor dertien Russische journalisten

Oekraïne heeft deze week per decreet van president Petro Porosjenko minstens negentien Russische mediabedrijven en vier populaire Russische websites verboden actief te zijn in het land. Minstens dertien Russische journalisten mogen een jaar lang Oekraïne niet meer in. Onder de bedrijven die door de maatregel zijn getroffen bevonden zich onder meer het officiële persbureau RIA Novosti, zoekmachine Yandex en de populaire sociale netwerken Odnoklassniki en VK.

Persvrijheidsorganisaties protesteren tegen de vergaande maatregel, die anti-democratisch maar bovenal ineffectief zijn. Woordvoerster Nina Ognianova van het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) stelt dat het plan vooral de indruk wekt dat de Oekraïense overheid bang is voor burgers met een eigen mening.

''We roepen Porosjenko op zijn onbezonnen decreet in te trekken”, aldus Ognianova. Volgens Porosjenko is de maatregel gepast, om de druk op Rusland op te voeren en richting de onderhandelingstafel te dwingen, zodat over het einde van gevechten in Oost-Oekraïne kan worden gesproken.

Staatstelecombedrijf Ukrtelecom is begonnen met het blokkeren van websites van de getroffen bedrijven, maar zegt daar nog minstens een week voor nodig te hebben. De vrijheid van meningsuiting in Oekraïne staat ook zonder deze blokkades al langer onder druk, vinden ook Oekraïense journalisten zelf.

Bron: Villamedia.nl

Geen opmerkingen: