zondag 21 mei 2017

Video: campagne Three Nations - One Freedom

Het moet veel kijkers zijn opgevallen, het korte filmpje dat al meerdere keren te zien was op de Nederlandse televisie. Het is een eerbetoon aan de Canadese soldaten van Oekraïense herkomst die in 1944 en 1945 mee hielpen om Nederland te bevrijden van de Duitse bezetter. Van hen overleefden 145 het niet; zij vonden hun laatste rustplaats op de Canadese erebegraafplaatsen in Holten, Groesbeek en Bergen-op-Zoom.

Wally Bunka, afstammeling van Oekraïense immigranten, vocht in Frankrijk, België en Nederland. Hij landde samen met duizenden andere soldaten op 6 juni 1944 in Normandië. De soldaat van de Royal Winnipeg Rifles raakte tweemaal gewond. Hij werd zesmaal onderscheiden: vijf Canadese medailles en een Nederlandse.

Bunka is te zien in het korte filmpje dat momenteel op de Nederlandse televisie is te zien. Het is een gezamenlijk initiatief van particulieren in Canada, Nederland en Oekraïne om nog maar eens te wijzen op het belang van het associatieverdrag van de Europese Unie en Oekraïne waarvoor in februari 2014 honderd Oekraïners hun leven gaven.

Op de website Three nations - one freedom is meer informatie te vinden, maar worden ook de 145 gesneuvelde Canadese soldaten van Oekraïense herkomst bij naam genoemd.

Bronnen: Ukraine Crisis Media Center, YouTube

2 opmerkingen:

 1. Wally Bunka is geboren en getogen Canadees, heeft niets met Oekraïne te maken behalve dat zijn ouders er vandaan kwamen en wordt nu gebruikt door de Oekraïense regering om te doen of Oekraïne een rol speelde bij de bevrijding van Nederland. Dat is onzinnig en zelfs geschiedvervalsing.

  Canada is een land van immigranten. Er leven afstammelingen van alle landen ter wereld. Als we de Oekraïners eruit pikken, dan is Nederland net zo goe bevrijd door afstammelingen van Duitsers, Russen, Japanners, Italianen, Chinezen en Congolezen.

  Verder is "three nations, one freedom" een gotspe als je kijkt naar wat in Oekraïne gebeurt. Het land bombardeert zijn eigen minderheden en respecteerde nooit de vredesverdragen van Minsk I en II. Het startte geen onderhandelingen met de seperatisten, het trok geen zware wapens terug en het hield zich nog geen dag aan het staakt-het-vuren. Bovendien speelde Oekraïne een rol bij het neerschieten van vlucht MH17 door het luchtruim niet te sluiten.

  Dit is je reinste propaganda en zou van de Nederlandse tv verwijderd moeten worden. Nederland koos in meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Hier wordt een Canadese veteraan misbruikt voor politieke doeleinden.

  Daarom heb ik en vele met mij een klacht ingediend bij de Reclame Code Commissie met het verzoek deze rommel te verwijderen van onze tv.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. josberrens@hotmail.com29 mei 2017 om 19:43

   NPO is toch NL (publieke omroep) staatstelevisie?
   Wat een walgelijke doorzichtige vertoning.
   Schaf platform/financiering van dit soort opzichtige propaganda af. Zet NPO uit!

   Verwijderen