donderdag 11 mei 2017

Bulgaarse Songfestival-deelnemer Kostov was ook op de Krim

Kristian Kostov, de Bulgaarse deelnemer aan het Eurovisie Songfestival, blijkt ook op de door Rusland geannexeerde Krim te zijn geweest. Anders dan bij de Russische deelneemster Joelia Somojlova hoeft Kostov niet te vrezen voor de Oekraïense justitie omdat hij minderjarig was toen hij in 2014 in het zomerkamp Artek verbleef en de wet die bezoekers van de Krim verplicht om via Oekraïne naar het schiereiland te reizen pas later dat jaar van kracht werd.

Dat de Bulgaarse zanger op de Krim is geweest werd vandaag via Twitter wereldkundig gemaakt door het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. ''Hij was destijds minderjarig en het was dus niet zijn eigen beslissing om daar te zijn omdat hij werd vergezeld van volwassenen'', laat de Oekraïense douane weten.

De staatsveiligheidsdienst SBOe heeft inmiddels ook groen licht gegeven en Kostov mag vanavond dus gewoon meedoen aan de tweede halve finale in Kyiv. Eerder besloot de SBOe wel om een arrestatiebevel uit te vaardigen voor de Russische zangeres Somojlova, gevolgd door een inreisverbod voor drie jaar. Ook drie Russsiche journalisten die het Eurovisie Songfestival wilden bezoeken kregen zo'n inreisverbod vanwege eerdere reizen vanuit Rusland naar de Krim.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: