dinsdag 9 mei 2017

Ongeregeldheiden op de Overwinningsdag

Overwinningsdag is een onrustige dag. Dat heeft alles te maken met de kijk die verschillende groeperingen hebben op deze dag. Terwijl de een de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitsland viert, herdenkt de ander vooral de miljoenen slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog.

Dat leidt tot aanvaringen. In Kiev pakte de politie twee mannen op die een oranje-zwart spandoek ontvouwden in het stadscentrum, een verwijzing naar het Sint Jorislintje dat decennialang eerbetoon was aan het Rode Leger maar nu door de separatisten wordt gedragen als teken van hun verbondenheid met Rusland.

Ook in Kiev gooiden aanhangers van de Organisatie van Oekraïense Nationalisten (OOeN) aardappelen, eieren, ballonnen met verf en rookbommen naar deelnemers aan de Memorial Mars, de politie en journalisten. Een politieagent raakte daarbij gewond. Eerder vandaag blokkeerden activisten de toegang tot het Park van de Eeuwige Glorie in de hoofdstad.

In de stad Charkiv gingen deelnemers aan de Memorial Mars en pro-Oekraïense actievoerders op de vuist. Dat gebeurde nadat de actievoerders hadden gevraagd om met Sint Jorislintjes getooide portretten niet langer mee te nemen.

In de stad Zaporizja gingen deelnemers aan de Memorial Mars en pro-Oekraïense actievoerders elkaar te lijf nadat de eersten hadden geweigerd om voorwerpen met (verboden) Sovjetsymbolen op te bergen. Enkele deelnemers aan de Memorial Mars werden door de politie opgepakt.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten