maandag 29 mei 2017

'Trump wil overleg Oekraïne nieuw leven inblazen'

De Amerikaanse president Donald Trump wil de onderhandelingen over een einde aan het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne nieuw leven inblazen. Dat meldt de Washington Post. Twee maanden geleden zei Trump nog tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat hij niet van plan was om zich met de kwestie te bemoeien en dat Europa het zelf maar moest oplossen. Hij zou er nu weer heel anders over denken.

''We weten inmiddels dat Rusland alleen nog vooruit te krijgen is als ook de Amerikanen mee gaan doen, als die gaan aandringen op het stoppen met schieten en terugtrekking van de zware wapens'', zei de Duitse minister Sigmar Gabriel van Buitenlandse Zaken half mei na een gesprek met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lex Tillerson. ''De Russen weten dat hun opstelling bij het conflict in Oekraïne bepalend is voor de opstelling van de Amerikanen in gebieden waar zij ze nodig hebben.''

De veranderde positie van de Verenigde Staten bleek al op 10 mei toen Trump met zowel de Russische minister Sergej Lavrov sprak als met de Oekraïense minister Pavlo Klimkin. ''Ik heb tegen ze gezegd: als jullie het echt willen dan is het binnen de kortste keren vrede'', zei Trump toen tegen Fox News.

Het Witte Huis en het ministerie van Buitenlandse Zaken weigeren er naar buiten toe over te praten, maar bronnen geven aan dat Tillerson inmiddels meerdere keren met Lavrov heeft gesproken over Oekraïne. Ook vicepresident Mike Pence zou er bij betokken. Tillerson wil volgens de Washington Post speciaal iemand belasten met de Amerikaanse inbreng in het vredesproces.

John Herbst, voormalig Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne, meent dat het verzachten van de sancties Rusland tot een andere opstelling kan brengen. ''Het valt te proberen.''

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten