zondag 21 mei 2017

Douane verwacht 30 procent meer auto's aan grens

De Oekraïense douane verwacht in de eerste dagen na afschaffing van de visumplicht tot wel 30 procent meer auto's bij de grensposten met de EU-landen. Na die eerste dagen is de ergste drukte wel geweken, maar ook dan wordt nog een toename van 10 tot 15 procent verwacht. De visumplicht verdwijnt in de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 juni.

De douane zegt voorbereid te zijn op die grotere stroom grenspassanten. Er wordt meer personeel ingezet, maar ook is het aantal ploegendiensten uitgebreid. De douaniers hebben cursussen gevolgd, onder meer een taalcursus Engels. Alle grensovergangen hebben nu ook apparatuur om biometrische paspoorten te scannen. Met ingang van zaterdag 10 juni zijn er ook medewerkers van Frontex, de organisatie die de Europese grenzen controleert, gestationeerd op de Oekraïense douaneposten.

Georgië en Moldavië kennen al geen visumplicht meer voor de Europese Unie, want die is onlangs afgeschaft. De douane heeft de effecten van het visumvrij reizen in beide landen bekeken. Georgië grenst evenwel niet direct aan de Europese Unie. Moldavië wel, maar dit land is veel kleiner en heeft aanzienlijk minder inwoners.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten