zondag 14 mei 2017

Bellingcat linkt moord journalist Sjeremet aan SBOe

Het is al bijna een jaar geleden dat journalist Pavel Sjeremet werd vermoord. Er zijn beelden van de vermoedelijke daders en president Petro Porosjenko verkondigde destijds dat de onderste steen boven zou komen, maar nog altijd zijn de daders niet opgepakt. Sjeremet kwam in juli vorig jaar in Kiev om door een bom onder zijn auto die op afstand tot ontploffing werd gebracht.

De internationale onderzoeksgroep Bellingcat heeft beelden weten op te duiken waaruit blijkt dat er op het moment waarop de autobom vermoedelijk werd geplaatst een ]agent van de staatsveiligheidsdienst SBOe in de buurt was. De beelden zijn te zien in de documentaire 'Killing Pavel' van het Project voor het Openbaar Maken van Georganiseerde Misdaad en Corruptie.

De agent is Igor Oestimenko. Bellingcat spoorde hem op aan de hand van het kenteken van zijn Skoda. Oestimenko heeft bevestigd dat hij de avond voor de moord in de buurt was. Hij zou als privédetective zijn ingehuurd om iemands kinderen te bewaken. Hij zegt echter ook dat hij de man en vrouw die de bom onder de auto van Sjeremet bevestigden niet heeft gezien. Oestimenko zou ook geen contact met de politie hebben gehad over de moord.

Een regeringsbron bevestigt dat Oestimenko sinds 2014 voor de SBOe werkt. Hij was de avond voor de moord in het gezelschap van andere mannen waarvan Bellingcat de identiteit niet kon achterhalen. Wel wordt in de documentaire verondersteld dat de gangen van de als uiterst kritisch bekend staande journalist al enkele weken werden nagegaan.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten