dinsdag 23 mei 2017

'Eerste Kamer stemt in met associatieverdrag'

Na de Tweede Kamer zal naar verwachting ook de Eerste Kamer instemmen met het aangepaste associatieverdrag waarin de samenwerking is vastgelegd tussen de Europese Unie en Oekraïne. Dat meldt de Volkskrant. Het kabinet was lang onzeker of het aangepaste verdrag het zou halen, omdat de coalitie van VVD en PvdA geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer en het CDA in de Tweede Kamer tegen het voorstel was.

In de Eerste Kamer steunt de partij echter vrijwel zeker het verdrag, waardoor er een ruime meerderheid ontstaat. "De verwachting is dat de CDA-senaatsfractie haar steun dinsdag kenbaar maakt en dat het Oekraïneverdrag er dus komt", aldus een ingewijde tegen de krant.

De steun van de Eerste en Tweede Kamer is omstreden. In het voorjaar van 2016 stemde de Nederlandse bevolking bij een raadgevend referendum in ruime meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne.

Premier Mark Rutte wist vervolgens in Brussel steun te krijgen voor een toevoeging aan het verdrag dat onder andere vastlegde dat het verdrag geen opmaat is naar toetreding van Oekraïne tot de Europese Unie. Veel aanhangers van de nee-campagne vonden dit te summier en wilde het verdrag alsnog van tafel.

De Eerste Kamer debatteert vanmiddag vanaf 13.45 uur over het verdrag. Volgende week dindag is de stemming. In Oekraïne wordt met spanning uitgekeken naar met name die stemming. De Oekraïense media besteden er ruime aandacht aan.

Bronnen: NU.nl, Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten