zondag 14 mei 2017

Premier verbindt lot aan pensioenherziening

Premier Volodimir Hrojsman heeft zijn lot verbonden aan de herziening van het pensioenstelsel. Hij wil vanaf 1 oktober de pensioenen van 5,6 miljoen oudere Oekraïners gaan verhogen, maar tegelijkertijd de pensioengerechtigde leeftijd in tact houden. Lukt dat niet, dan wil Hrojsman aftreden als premier. Hij zei dit vrijdagavond in een interview met tv-zender 112.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht van Oekraïne juist dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat omdat het staatspensioenfonds, vergelijkbaar met onze AOW, nu al met tekorten zit. Het kabinet wil dat niet, omdat eerst de levensverwachting van de Oekraïners omhoog moet voordat ze langer gaan werken. Anders is de tijd dat ze van hun pensioen kunnen genieten veel te kort.

Daar komt bij dat de pensioenen al laag waren en door de inflatie van de afgelopen jaren en de verdubbelde energielasten ook nog eens fors zijn aangetast. Het kabinet streeft naar indexering van het staatspensioen, zodat gepensioneerden er niet verder op achteruit gaan. Ook zouden gepensioneerden als zij toch doorwerken niet langer belasting over dat inkomen hoeven betalen. Het kabinet zint nog op mogelijkheden om de hogere pensioenen te kunnen betalen.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten