maandag 8 mei 2017

Oekraïne herdenkt de slachtoffers van WW2

Oekraïne herdenkt vandaag de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Het is nog maar de derde Dag van Herdenking en Verzoening, want voor 2015 werd alleen de overwinning van het Rode Leger op Nazi-Duitsland gevierd op 9 mei, de dag van de Duitse overgave. In de Sovjet-Unie was dit gebruikelijk, zoals ook Rusland er nog altijd aan vast houdt.

Met de invoering van de Dag van Herdenking en Verzoening volgde Oekraïne in 2015 de aanbeveling op van de Verenigde Naties om niet alleen de overwinning op Nazi-Duitsland te vieren, maar eerst de miljoenen slachtoffers te herdenken. Tijdens de Tweede Wereldoorlog sneuvelden 4 miljoen Oekraïense soldaten, meer dan 5 miljoen burgers kwamen om door het oorlogsgeweld.

In mei 2014, drie maanden na de machtswisseling in Kiev, werd besloten om de klaproos als herdenkingssymbool aan te nemen, in plaats van het oranje-zwarte Sint Jorislintje. Dit lintje werd in het voorjaar van 2014 namelijk 'gekaapt' door de pro-Russische separatisten die het dragen om aan te geven dat zij bij Rusland willen horen.

Bron: 112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten