maandag 15 mei 2017

Poetin: 'We deden zaterdag terecht niet mee'

Rusland heeft zich terecht teruggetrokken van deelname aan het Eurovisie Songfestival in Kiev. President Vladimir Poetin zei dit vandaag, aldus het persagentschap Reuters. Oekraïne zou niet in staat zijn geweest om een dergelijk groot evenement te organiseren.

Jon Ola Sand, de eerstverantwoordelijke bij de Europese uitzendorganisatie EBU, heeft vandaag echter laten weten dat juist alles op rolletjes is verlopen. ''Elk jaar is er wel iets waarover geklaagd wordt. Dan is het het transport, dan de beveiliging. Maar ditmaal was er geen enkele klacht.''

De Russische deelneemster Joelia Samojlova kreeg vorige maand van Oekraïne een inreisverbod van drie jaar, waardoor ze niet mee kon doen. Rusland weigerde een andere deelnemer aan te wijzen en trok zich terug. Daarop besloot de Russische staatstelevisie het Eurovisie Songfestival ook niet uit te zenden.

Daarvoor kan Rusland nog worden gestraft, bijvoorbeeld uitsluiting van deelname aan het Songfestival komend jaar. Daarover beslist de EBU komende maand. Of dan ook gesproken wordt over straf voor Oekraïne vanwege het inreisverbod voor de Russische deelneemster is onduidelijk. Er werd eerder al wel mee gedreigd door de EBU.

Bronnen: Unian, Ukrinform

Geen opmerkingen:

Een reactie posten