donderdag 4 mei 2017

94-jarige mogelijk vervolgd voor dood van verzetsstrijder in 1952

De inmiddels 94-jarige Boris Steckler wordt mogelijk alsnog vervolgd voor het doden van een nationalistische verzetsstrijder in 1952. De veelvuldig gedecoreerde veteraan van het Rode Leger maakte na de Tweede Wereldoorlog deel uit van de geheime dienst KGB die in het westen van Oekraïne achter leden van de nationalistische verzetsbeweging OePA die tegen de Sovjet-Unie vochten.

Onder leiding van Steckler werden in maart 1952 in de provincie Rivne drie leden van deze beweging tijdens een vuurgevecht gedood. Onder hen was Nil Chasevitsj. Steckler gaf in 2013 in een interview toe dat hij verantwoordelijk was voor de dood van Chasevitsj die er van werd beschuldigd dat hij met de Nazi's had gecollaboreerd. Steckler zei dat hij de aanvoerder van het KGB-team was geweest en dat Chasevitsj zichzelf om het leven bracht, even voordat er handgranaten werden gegooid in de bunker waar de verzetsstrijders zich hadden verschanst. Volgens Steckler hadden de verzetsstrijders zich over kunnen geven.

Vorig jaar vroeg directeur Volodimir Vjatrovitsj van het Instituut voor Nationale Geschiedenis aan de staatsveiligheidsdienst SBOe om Steckler alsnog te laten vervolgen voor zijn rol bij de dood van Chasevitsj. Steckler spande daarop een rechtszaak aan om onder een strafrechtelijk onderzoek uit te komen.

De joodse afkomst van Steckler speelt hier ook nog een rol. Hij krijgt namelijk steun van Eduard Dolinski, directeur van het Oekraïense Joodse Comité. Die noemt het strafrechtelijk onderzoek naar Steckler's schuld aan de dood van Chasevitsj ''onrecht'', omdat Chasevitsj door de Duitse bezetter tot rechter was benoemd. Als zodanig zou hij landgenoten hebben berecht voor hun verzet tegen de bezetter en hij zou zelfs executies hebben bevolen. ''En'', aldus Dolinski, ''als verzetsstrijder heeft hij zowel joodse als Poolse burgers om het leven gebracht''.

Doorgaans worden strafzaken na vijftien niet meer voor de rechter gebracht, maar als de verdachte tot levenslang veroordeeld kan worden ligt dat anders. Advocaat Markian Halabala verwacht echter dat Steckler vanwege zijn hoge leeftijd niet de cel in hoeft. Het zou ook de eerste maal zijn dat een hoogbejaarde in Oekraïne naar de gevangenis wordt gestuurd.

Bron: The Guardian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten