vrijdag 19 mei 2017

Kabinet: maximaal 5 jaar 'bijkopen' vooor pensioen

De Oekraïners hebben na 25 jaar werken recht op pensioen, maar het kabinet wil dat ze er in de toekomst maximaal 5 jaar bij mogen kopen als ze onvoldoende jaren hebben gewerkt. Dit gaat voor Oekraïense begrippen echter wel flink wat geld kosten. Een jaar er bij kopen gaat 16.896 hrivna (577 euro) kosten.

Ook wil het kabinet het minimum aantal jaren dat gewerkt moet worden voor het recht op pensioen geleidelijk verhogen naar 35 jaar. Het is niet de bedoeling dat de pensioengerechtigde leeftijd omhoog gaat. Ondanks de aandrang van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om dat wel te doen, vindt het kabinet dat daarvoor de gemiddelde levensverwachting gewoonweg te laag is.

Het IMF vindt overigens ook dat de Oekraïners maximaal twee jaar bij zouden mogen kopen. Het kabinet wil in bij de herziening van het pensioenstelsel ook invoeren dat gepensioneerden geen belasting meer hoeven te betalen als ze blijven doorwerken. Gisteren werd bekend dat de pensioenen niet per 1 december worden verhoogd, maar al op 1 oktober. Daarvan profiteren 5,6 miljoen Oekraïners.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten