maandag 5 juni 2017

Al 1,5 miljoen nieuwe gebruikers bij Facebook

Facebook heeft er in twee weken tijd maar liefst 1,5 miljoen Oekraïense gebruikers bij gekregen, waarbij de teller afgelopen dinsdag op 8,3 miljoen stond. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van de door president Petro Porosjenko per decreet bevolen blokkade van VKontakte, de Russische tegenhanger van Facebook.

Veel gebruikers van VK hebben het moment niet afgewacht waarop ze niet meer bij hun account kunnen komen, maar zijn alvast overgestapt naar Facebook. De Amerikaanse sociale netwerksite was al steeds populairder aan het worden. In de afgelopen acht jaar groeide het aantal Oekraïense (geregistreerde) gebruikers van 63.000 naar 8,3 miljoen. VK zegt 13 miljoen gebruikers in Oekraïne te hebben, maar dat zullen er intussen aanzienlijk minder zijn.

Inmiddels heeft VK besloten haar kantoor in Kyiv te sluiten. Dat is ook het geval met het kantoor van Yandex (mail.ru). De sociale netwerksite voor oud-klasgenoten Odnoklassniki, ook getroffen door de blokkade, heeft geen eigen kantoor in Oekraïne.

Volgens de staatsveiligheidsdienst SBOe zijn er op VK zo'n 800 anti-Oekraïense groepen actief, terwijl gebruikersinformatie van onder meer Oekraïners met een Russisch mailaccount door Yandex is verstrekt aan de Russische geheime dienst FSB.

Bron: Unian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten