vrijdag 17 mei 2024

'Nog twee jaar problemen met stroomvoorziening'

De problemen met de energievoorziening kunnen nog wel twee jaar aanhouden, ook al lukt het om de schade aan elektriciteitscentrales en transformatorstations gedeeltelijk te repareren. Dat heeft Oleksandr Chartsjenko vandaag gezegd. De directeur van het Centrum voor Energie Onderzoek constateert dat er geen snelle oplossing is voor de problemen die zijn ontstaan door de herhaalde Russische aanvallen op het energienetwerk.

Chartsjenko ziet dat het hoogspanningsnetwerk in een betere conditie is, maar dat er vooral sprake is van een tekort aan opwekkingscapaciteit. Dat laatste wordt bevestigd door Serhi Kovalenko, algemeen directeur van het elektriciteitsbedrijf Jasno. 

Hij zegt dat niet aan de vraag van de Oekraïense huishoudens en de industrie voldaan kan worden door het uitvallen van energiecentrales. Er wordt weliswaar stroom geïmporteerd uit de buurlanden, maar ook dat is met name in de avonduren onvoldoende. 

Oekrenergo legt beperkingen op aan de regionale energiebedrijven, maar moet de limiet die in de avonduren en in de ochtenden steeds naar beneden bijstellen. Met plotselinge stroomuitval als gevolg. Inmiddels is de situatie enigszins verbeterd en krijgt alleen de industrie morgen beperkingen opgelegd in het stroomgebruik.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: