woensdag 8 mei 2024

Opnieuw enorme schade aan energievoorziening

Rusland heeft afgelopen nacht aanvallen met meer dan 50 raketten en 20 drones uitgevoerd op energievoorzieningen in zes provincies, onder meer bij de steden Kyiv, Poltava, Kirovohrad, Ivano-Frankivsk en Lviv. Er vielen geen gewonden of doden, maar de schade is enorm. DTEK, het grootste particuliere elektriciteitsbedrijf van Oekraïne, meldt ernstige schade aan apparatuur bij drie energiecentrales. 

President Volodimir Zelenski reageerde vanmorgen furieus op de aanvallen, juist op de dag dat in Oekraïne de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden herdacht. 'De hele wereld moet begrijpen hoe dit in elkaar zit. We moeten het nieuwe Nazisme geen kans geven.' Hij noemde de Russische president Vladimir Poetin 'een Nazi'.

Vanwege de enorme schade vraagt het ministerie van Energie de Oekraïners om zuinig om te springen met elektriciteit, in het bijzonder tussen 19.00 en 22.00 uur. 'We vragen de industriële bedrijven om hun productie aan te passen aan de omstandigheden om uitval van de stroomvoorziening te voorkomen.' Er wordt elektriciteit geïmporteerd uit Polen, Roemenië en Slowakije. Desondanks worden stroomonderbrekingen in de avonduren niet uitgesloten.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: