donderdag 23 mei 2024

Zelenski gaat op G7-top NAVO om hulp vragen

De Oekraïense president Volodimir Zelenski deed afgelopen dinsdag al een flinke voorzet in een interview met de New York Times, maar hij wil het komende maand echt voor elkaar zien te krijgen dat NAVO-lidstaten Russische raketten uit de lucht schieten zoals ze dat eerder deden met de raketten waarmee Iran Israel bestookte. 

Volgens de nieuwssite Politico gaat Zelenski het gesprek hierover aan tijdens de G7 topontmoeting van 13 tot en met 15 juni in Italië. Oekraïne heeft zelf onvoldoende middelen om de voortdurende raketaanvallen vanuit Rusland af te slaan. Er wordt wel 'gezocht' naar meer Patriots, maar dat schiet voorlopig niet op. 

Zelenski zal tijdes de G7 verwijzen naar de manier waarop de Amerikanen en Britten de Iraanse raketten uit de lucht haalden voordat ze in Israel schade konden aanrichten. Rusland zelf wordt niet aangevallen, er worden geen Russische vliegtuigen uit de lucht geschoten. De NAVO-lidstaten lopen daarmee niet het risico van een escalatie, aldus Zelenski. 

Polen is een van de landen die er wel voor voelt om Russische raketten boven Oekraïens grondgebied uit te schakelen. Dit land is al enkele malen geconfronteerd met Russische raketten die korte tijd in het Poolse luchtruim waren. Telkens als Lviv wordt aangevallen stijgen Poolse gevechtsvliegtuigen daarom uit voorzorg op. 

Politico meldt op basis van informatie van twee bronnen dichtbij Zelenski dat de Oekraïense president zelf afreist naar Italië en dat hij daarna ook naar Normandië gaat voor de jaarlijkse herdenking van de landing van de geallieerden in de zomer van 1944. 
De nieuwssite tekent daarbij aan dat het bijzonder is dat Zelenski op reis gaat, want recent blies hij nog alle buitenlandse reizen af vanwege het Russische offensief in het noorden van de provincie Charkiv. Zelenski zou tijdens de G7-top ook aandringen op het te gelde maken van in beslag genomen Russische bezittingen om vervolgens de opbrengst te gebruiken voor de wederopbouw in Oekraïne na de oorlog.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: website president

Geen opmerkingen: