zaterdag 4 mei 2024

Kremlin: Britse toestemming 'directe escalatie'

David Cameron.
De toestemming die het Verenigd Koninkrijk heeft gegeven om Britse wapens in te zetten op doelen op Russisch grondgebied door Oekraïne, is een 'directe escalatie'. Dat zegt het Kremlin. De toestemming vanuit het VK kwam van buitenlandminister David Cameron. Hij zei dat het VK 'het recht heeft' om die wapens op Russisch grondgebied in te zetten. 

Cameron deed de uitspraken bij de bekendmaking dat het VK jaarlijks drie miljard pond wil geven aan Oekraïne voor 'zo lang als nodig is'. Daarbij liet hij ook gelijk weten dat het land geen bezwaar heeft bij de inzet van hun wapens om doelen in Rusland te raken. 'Oekraïne heeft dat recht. Net zoals Rusland toeslaat binnen Oekraïne, kun je heel goed begrijpen waarom Oekraïne de behoefte heeft om ervoor te zorgen dat het zichzelf verdedigt.'

Opvallend is dat het VK daarmee een scherpere positie aanneemt dan andere westerse landen, zoals de Verenigde Staten. Dat land wil niets weten van het gebruik van hun wapens op Russisch grondgebied. De VS eist zelfs dat Oekraïne de wapens alleen inzet binnen de internationaal erkende grenzen van Oekraïne en niet tegen doelen in Rusland zelf. Oekraïne zegt dat het zijn eigen drones en andere wapens gebruikt om aanvallen uit te voeren op doelen in Rusland, zoals olieraffinaderijen of spoorweginfrastructuur.

Kremlinwoordvoerder Dmitri Peskov vindt de woorden van Cameron 'gevaarlijk'. 'Dit is een directe escalatie van de spanning rond het Oekraïense conflict, die een gevaar kan vormen voor de Europese veiligheid, voor de hele Europese veiligheidsarchitectuur', zei hij. 

Maria Zakharova, de woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, sprak ook haar zorgen uit. 'Dit is waar we zo'n gevaarlijke trend van escalerende spanning in officiële verklaringen zien. Dit baart ons zorgen.' Zij suggereerde ook op een uitbreiding van het conflict. 'Hoe onverantwoordelijk en gevoelloos moet je zijn om niet te beseffen waar zulke uitspraken toe leiden, vooral met betrekking tot landen met kernwapens?' Eveneens zegt Zakharova dat er rekening gehouden moet worden met de 'gevoelens' van burgers in het Westen. 'We reageren altijd, maar hoe kun je niet denken aan de gevoelens van Britse onderdanen en EU-burgers?'

Bron: BNR Nieuwsradio

Geen opmerkingen: