maandag 13 mei 2024

Estland overweegt inzet soldaten in West-Oekraïne

De regering van Estland overweegt om militairen naar het westen van Oekraïne te sturen, liefst in het kader van een NAVO-missie 'om in breder verband te tonen dat we samen sterk en vastberaden zijn', zegt Madis Roll, adviseur nationale veiligheid van de Estse president Alar Karis. 

Het westen van Oekraïne wordt niet direct bedreigd door Rusland, maar er zijn wel soldaten gelegerd voor het geval die dreiging er wel komt. Door soldaten van de bondgenoten in het westen van het land te stationeren, kunnen de Oekraïense soldaten langs de frontlijn in het oosten en zuiden worden ingezet. Estse soldaten nemen dus niet direct deel aan de gevechtshandelingen.

'Er wordt over gesproken. Alle mogelijkheden worden bekeken, waarbij niets wordt uitgesloten', aldus Roll in een interview met het nieuwsportal Breaking Defense. Hij benadrukt dat Estland bereid is om ook in een kleinere coalitie militairen naar het westen van Oekraïne te sturen. Hij noemt het 'niet ondenkbaar' dat de tegenstanders van de inzet van soldaten om Oekraïne te helpen van mening veranderen 'naar mate de tijd verstrijkt'. 

De Franse president Emmanuel Macron kwam eind februari als eerste met de idee om militairen naar Oekraïne te sturen. In maart sloot ook premier Kaja Kallas van Estland dat niet uit. De Estse onderminister van Buitenlandse Zaken Kyllike Sillaste-Elling spoorde de NAVO aan om open te staan voor het inzetten van militairen in Oekraïne.

Bron: Oekrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: