vrijdag 24 mei 2024

50.000 kinderboeken verbrand bij aanval Charkiv

Bij de Russische raketaanval van gisteren op Factor-Druk in de stad Charkiv zijn niet alleen zeven medewerkers om het leven gekomen en raakten 21 werknemers gewond, maar gingen ook 50.000 kinderboeken in vlammen op. Het bedrijf drukte niet alleen kinderboeken, maar ook schoolagenda's, weekbladen, kranten en Dodo-legpuzzels. Diverse uitgevers lieten hun boeken bij Factor-Druk maken, met name de uitgeverij Vivat die deel uitmaakt van hetzelfde concern als de drukkerij.

Ook de in hetzelfde pand op het industrieterrein van Charkiv gevestigde drukkerij Aurora werd bij de aanval met S-300/S-400 raketten totaal vernield. Eerder al werd de drukkerij Boedjnok Droekoe in Charkiv vernield bij een Russische aanval, wat duidelijk maakt dat de Russen het ook voorzien hebben op de Oekraïense cultuursector. Dat past in lange geschiedenis van Russische pogingen om de Oekraïense cultuur uit te wissen, zoals hier te lezen valt in 'Dat er geen Oekraïens was, is en zal zijn' op deze website.

Vijf van de zeven dodelijke slachtoffers van de raketaanval van gisteren waren volgens hoofdrechercheur Serhi Bolvinov van de politie in de provincie Charkiv niet te identificeren als gevolg van de hevige brand na de aanval. Een DNA-test zal hier uitkomst moeten bieden.

Bron: Oekrajinska Pravda, foto: Igor Leptuga/Nakypilo.ua

Geen opmerkingen: